Slaine


Ο Slaine είναι ένας ήρωας κόμικ της Βρετανικής εταιρίας 2000AD.

Πρόκειται για μια σειρά ιστοριών βασισμένη στους Κέλτικους μύθους και αφηγήσεις οπου κυκλοφόρησαν το 1983 γραμμένες απο τον Pat Mills και στην αρχή σχεδιασμένες απο την γυναίκα του Angela Kincaid.
Το αγαπημένο όπλο του Slaine είναι ένα τσεκούρι με το όνομα "Brainbiter". Εχει την δύναμη του "warp spasm",  που βασίζεται πάνω στην φρενίτιδα πάνω στη μάχη του Ιρλανδού ήρωα Cu Chulainn, στην οποία οι δυνάμεις της Γης τυλίγονται γύρω απο το σώμα του και τον μετατρέπουν σε ενα φρικιαστικό τέρας που δεν γνωρίζει oυτε φίλο ούτε εχθρό. Είναι πιστός της Γήινης θηλυκής θεότητας Danu.

Η πιο προφανής πηγή έμπνευσης για αυτόν τον ήρωα είναι ο Κόναν του Robert E. Howard, και ο Cuchulainn ο ήρωας του κύκλου ulster της Ιρλανδικής μυθολογίας. Ο Mills άντλησε μεγάλο μέρος του σκηνικού των ιστοριών απο την Κελτικη μυθολογία και την Ευρωπαϊκή προϊστορία (όπως έκανε και ο Howard, το όνομα Κόναν είναι Ιρλανδικό και το φέρουν αρκετά μυθολογικά άτομα). Ο Slaine έχει πάρει το όνομα του απο τον Slaine mac Dela, τον θρυλικό πρώτο high King της Ιρλανδίας και η "warp-spasm", η φρενίτιδα της μάχης προέρχεται απο την riastrad του Cuchulainn. "war-spasm" είναι ο όρος που χρησιμοποίησε ο Thomas Kinsella για την riastrad στην μετάφραση του The Tain. H λόγχη του Slaine, η gae bolga, είναι επίσης δανεισμένη απο τον Cuchulainn, μολονότι το αγαπημένο του όπλο το τσεκούρι είναι συνδεδεμένο περισσότερο με τους Βίκινγκς ή τους Αγγλοσάξωνες.







Πιο κοντά στον Κόναν του Howard παρα στον Elric του Moorcock, o Slaine είναι ενα πολύ ποιοτικό κόμικ του οποίου οι ιστορίες και χαρακτήρες ξεχωρίζουν.

2 σχόλια:

Από το Blogger.